loading
Greek olive oil – G…

Greek olive oil – Greek

03

Η Ελλάδα και η Ελιά

Το ελαιόδεντρο σε άγρια μορφή υποστηρίζεται ότι πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 12000 π.Χ. και καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά, σύμφωνα με την ιστορία, από τους Σύριους ή από τον Μινωικό πολιτισμό μεταξύ 3500-2500 π.χ. Το «υγρό χρυσάφι», όπως περιγράφεται από τον Όμηρο, κατέχει εξέχουσα θέση στην αρχαία Ελληνική κοινωνία. Οι αρχαίοι έλληνες γνώριζαν τις ωφέλιμες ιδιότητες του ελαιόλαδου και θεωρούσαν την ελιά το ιερό δέντρο της θεάς Αθηνάς. Οι χρήσεις του ελαιολάδου στην Ελλάδα ήταν πολλές από αρχαιοτάτων χρόνων και η ελιά είχε συνδεθεί με τον πολιτισμό, τη θρησκεία, τη διατροφή και την υγεία. Αυτό αποδεικνύεται από τα πάμπολλα αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν την σπουδαιότητα της ελιάς για την Ελλάδα και την άμεση σχέση της με το κοινωνικό περιβάλλον. Οι νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων στέφονταν με το κλαδί της ελιάς και παρελάμβαναν ως τρόπαιο λίτρα ελαιόλαδου. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τη σωματική τους δύναμη και την πνευματική τους ευεξία στην κατανάλωση ελαιολάδου και σύμφωνα με τον κώδικα του πατέρα της Ιατρικής, Ιπποκράτη, το ελαιόλαδο θεωρούνταν ευεργετικό για περισσότερες από 60 θεραπευτικές χρήσεις

Μεσογειακή Διατροφή

Τα τελευταία χρόνια, επιστημονικές και ιατρικές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Μεσογειακή διατροφή αποτελεί την καλύτερη συνταγή μακροζωίας και γίνεται όλο και περισσότερο ευρέως αποδεκτή για τις θετικές της επιδράσεις στην υγεία. Ο όρος «Μεσογειακή Διατροφή» αναφέρεται στο είδος διατροφής που χαρακτηρίζεται από χαμηλή κατανάλωση λίπους , και ειδικά από κορεσμένα λιπαρά οξέα. Η Μεσογειακή Διατροφή είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες, ενώ το κύριο είδος λίπους που χρησιμοποιείται είναι το ελαιόλαδο. Κάθε ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής πρέπει να περιλαμβάνει ελαιόλαδο σε καθημερινή βάση

04
01

Μάθε για το Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι μια πλούσια πηγή ακόρεστων λιπαρών οξέων και συμβάλει σημαντικά στο να έχουμε μια υγιή καρδιά, καθώς αποτρέπει και ορισμένα είδη καρκίνων. Συγκεκριμένα, μια διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο μειώνει το LDL επίπεδο χοληστερίνης («κακή» χοληστερίνη) στο αίμα, με το να προστατεύει εναντίον του σχηματισμού αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία και εναντίων αρτηριακών αποφράξεων, προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο το σώμα από καρδιοαγγειακές παθήσεις.

Το ελαιόλαδο, λόγο της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη Ε, έχει αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας το σώμα από καρκίνο του μαστού. Η θεραπευτικές ιδιότητες της βιταμίνης Ε συμβάλουν επίσης στην καλή υγεία του δέρματος και των μαλλιών.

Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται το ωμό λάδι στο φαγητό, εάν όμως τηγανιστεί, ανήκει στην κατηγορία λαδιών που διατηρούνται σε υψηλές θερμοκρασίες. Έχει 9 θερμίδες/γραμμάριο, όσο και τα υπόλοιπα λάδια. Το μοναδικό πράγμα που μπορεί να αυξηθεί από την κατανάλωση ελαιόλαδου είναι τα προσδόκιμα χρόνια ζωής.

Ιδιότητες Ελαιόλαδου

Η εκτίμηση των ιδιοτήτων του ελαιόλαδου γίνεται βάσει των διεθνών σταθερών παραγόντων, που σχετίζονται με τον τρόπο παραγωγής, τον βαθμό οξύτητας και στοιχειώδης προδιαγραφές, που μετριούνται από διάφορα όργανα, και έχουν να κάνουν με την γεύση, το άρωμα, και το χρώμα.

Το άρωμα, η γεύση, και το χρώμα του ελαιόλαδου δεν είναι προϊόν επεξεργασίας, αλλά αποτέλεσμα της ποικιλίας του δέντρου της ελιάς και του τρόπου καλλιέργειας. Το ελαιόλαδο διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, αφού επηρεάζεται τόσο από τις κλιματικές συνθήκες όσο και από την ποιότητα του εδάφους. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι επίσης η διαδικασία συγκομιδής, σύνθλιψης και αποθήκευσης του, μιας και η τελική υφή του ελαιόλαδου μπορεί να επηρεαστεί από αυτά. Η μοναδική φρουτώδη γεύση και το πιπεράτο άρωμα του καρπού της ελιάς αναδεικνύεται στο ελαιόλαδο, το οποίο ανάλογα με την οξύτητά του, έχει έναν ήπιο ή πιο δυναμικό χαρακτήρα.

‘Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: Ελαιόλαδο με 0.8% μέγιστο ποσοστό οξύτητας.

Θεωρείται το πιο εκλεπτυσμένο λάδι, και παράγεται μόνο μετά από την σύνθλιψη του πρώτου καρπού του δέντρου της ελιάς, σε χαμηλές θερμοκρασίες (κρύα σύνθλιψη).

Παρθένο λάδι: Ελαιόλαδο με 2% μέγιστο ποσοστό οξύτητας. Φυσικό, γευστικό ελαιόλαδο, που παράγεται κατευθείαν από ελιές, και μόνο με μηχανικές μεθόδους, χωρίς καμία χημική παρέμβαση.

Ελαιόλαδο Coupe (Μείγμα από ραφιναρισμένα και παρθένα ελαιόλαδα):

Ελαιόλαδα με 1% μέγιστο ποσοστό οξύτητας. Ελαιόλαδο ποιότητας με χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης.

02